Bliver en bygning fredet gælder det i al fremtid. Det er en lang proces at få en bygning fredet, og processen skal foregå på et solidt fagligt grundlag med inddragelse af ejeren, andre med særlig interesse for bygningen og offentligheden i bred forstand.
Hvem står for fredningen
Det er Slots- og Kulturstyrelsen der afgør om en bygning er egnet til fredning. Der skal være nogle tidstypiske træk, der kan også være en kulturhistorisk sammenhæng, som nogle af husene i Augustenborg, der har en historie tilbage til hertugtiden.
Der er en del fredede huse i Storegade, som alle har rødder tilbage til den tid, hvor hertugerne regerede over egnen, og satte gang i udviklingen i byen. Det er også et kulturmiljø, der bør bevares for eftertiden.
Hvad sker der
Når styrelsen får henvendelser om fredning, som indeholder fotos og oplysninger om bygningen, tager de ud og besigtiger den. Ejer, forslagsstiller og kommunen bliver orienteret om, hvornår styrelsen kommer, hvis de mener det er et emne for fredning.
Som ejer af en fredet bygning forpligtiger man sig også til at vedligeholde, og bevare bygningens historiske præg. Slots- og Kulturstyrelsen kan også ophæve en fredning igen. Det sker når bygningen er ombygget så meget, at fredningsværdien er forsvundet. Fredning kan også ophæves, hvis bygningen f. eks har lidt stor skade ved brand eller storm.
Ophævelse
Slots- og Kulturstyrelsen kan også ophæve en fredning igen. Det sker når en bygning er bygget så meget om, at fredningsværdien er gået tabt. Eller, hvis bygningen er stærkt skadet efter brand, storm eller vandskader.
Gode råd
Slots- og kulturstyrelsen har også mange gode råd til bevarelse af fredede bygninger.
Bygningsfredning, sådan foregår det
Du kan også læse mere her
Bygninger der er bevaringsværdige sorterer under kommunen. Det er kommunen der afgør om en bygning erklæres for bevaringsværdig, og de har ansvaret for dem.
Det er ikke kun bygninger der kan være bevaringsværdige, det er også miljøer. Christiansfeld er et kulturmiljø, som ovenikøbet har stået på UNESCO verdensarv siden 2015.
Kilde: Slots- og Kulturstyrelsen, https://slks.dk/
Læs også vores indlæg om Center for bygningsbevaring