Hofrådens Hus S/I

Hofrådens Hus from Jorgen Pedersen on Vimeo.

Om Hofrådens Hus

Hofrådens Hus S/I blev stiftet den 6. juli 2015 og er resultatet af et samarbejde mellem Hertugbyens Bevaringsforening, Sønderborg Kommune og Museum Sønderjylland. Formålet er at erhverve, renovere, drive og udvikle ejendommen Storegade 11 i Augustenborg.

Hofrådens Hus, Storegade 11, har stået tomt i flere år, da skiftende ejere ikke har kunnet skaffe de nødvendige midler til at sætte huset i stand. På et tidspunkt var huset ikke længere tæt på tag og fag, og Slots- og Kulturstyrelsen vurderede, at det var nødvendigt at iværksætte et sikringsprojekt, da huset er fredet.

I efteråret 2016 lykkedes det bestyrelsen i Hofrådens Hus S/I at købe huset for et symbolsk beløb, og siden har bestyrelsen arbejdet på, at skaffe midler til at gennemføre en meget omfattende istandsættelse af taget. Der er opnået støtte fra følgende fonde og puljer:

Danfoss_logo LINAK logo Logo_sønderborg_kommune SE Vækst_logo-lille BHJ+logo+enkelt KU_sonningfonden_logo SLKS_Logo_RGB

Derudover har Petersen Tegl A/S været så venlige at sponsorere 5000 Flensborgsten til renovering af husets gesimser og facader.

Tagprojektet er første fase i den omfattende renovering af Hofrådens Hus. De efterfølgende faser vil omfatte istandsættelse af vinduer og alle de indvendige kvadratmeter, som også trænger til en kærlig hånd. Vi håber, at det kan blive byens hus – et samlingssted for byens borgere, men også et sted, der fremmer turismen og formidler byens historie. Augustenborgerne har taget godt imod projektet, og vores frivillige hjælpere har ydet en kæmpe indsats med at tømme huset for gamle gulvtæpper, bøger, møbler og andet skrammel. Vi har også fået en fantastik god opbakning fra Slots- og Kulturstyrelsen, der har givet os tilsagn om at dække 60 % af udgifterne til et nyt tag. Resten har vi primært søgt fra lokale fonde. Husets anvendelse er stærkt begrænset, da bygningen er plaget af fugt, skimmel og råd. Et tæt tag er således afgørende for sikringen af huset og dets fremtidige anvendelse til almennyttige formål. Når huset har et tæt tag, vil vi afholde flere aktiviteter, der kan samle byen og på længere sigt, skal huset blive et kulturelt fyrtårn, der sætter Augustenborg på landkortet. Se nogle af vores aktiviteter nedenfor.

Jørgen Pedersen fra Fjordparken har lavet en TV-udsendelse om husprojektet og de mange engagerede ildsjæle. Udsendelsen har været vist på Sønderborg Lokal TV, men kan også ses øverst på denne side.

Der er opnået tilskud fra Sønderborg Kommune til de første to års drift af huset samt startkapital fra Fabrikant Mads Clausens Fond og Historisk Samfund for Als og Sundeved.

Bestyrelsen består af Ole Urban (næstformand), Aase Nyegaard (Fælleslisten), Peter Sandholdt (Socialdemokratiet) og Carsten Porskrog Rasmussen (Museum Sønderjylland).

Hofrådens Hus har stor kulturhistorisk betydning for byen. Det var et af de huse, hvor byens spidser samledes. Læs mere om husets historie og første beboere.
I 1844 fik huset besøg af den verdensberømte eventyrdigter H.C. Andersen. Vi har modtaget et “skrift” fra Thora Nissen, som er forfatter til bogen “Da H.C. Andersen besøgte Augustenborg og Gråsten”, om Andersens besøg i huset. Læs mere.

Aktiviteter i Hofrådens Hus

4. november 2018: Dagens arbedssøndag i HH blev fulgt af en journalist og en kameramand fra TV2 Nyhederne. Borgmesteren var også kommet til Augustenborg og blev interviewet på Storegade med huset i baggrunden. Dagen gik med at transportere tagsten op på tagets sydside, mens Thomas Hjorth og Thomas Myllerup blev interviewet. Kameramanden var kravlet med op på taget, hvor han fulgte arbejdet på tæt hold. Indslaget blev sendt i TV2 Nyhederne samme aften kl. 19.00. Her er et link til udsendelsen.

28. oktober 2018: Et topmotiveret arbejdshold bestående af 6 frivillige brugte søndagen på at flytte 2.000 tagsten fra paller i haven til tagets nordside. En tagtransportør, der var udlånet af Thøisen Murerfirma, lettede arbejdet betydeligt. De frivillige fik hurtigt varmen på den hidtil koldeste dag i oktober. I pausen blev der serveret kaffe og en lille skarp. Takket være endnu en stor indsats nærmer tagprojektet sig sin afslutning.

 

21. oktober 2018: Endnu en vellykket arbejdssøndag i Hofrådens Hus. Syv frivillige hjælpere var mødt, og 2.600 Flensborgsten blev “kørt” ind på 1. sal i Hofrådens Hus. De mange sten skal bruges til husets to skorstene. En rullebane, udviklet af Hjorth’s Mobilsnedkeri ved Thomas Hjorth, gjorde arbejdet let som en leg. Om eftermiddagen blev 500 tagsten flyttet op på stilladset fra gaden. De hårdtarbejdende hjælpere sluttede dagen af med velfortjent wienerbrød sponsoreret af Slotsbageren i Augustenborg. Et arbejdshold arbejder desuden på hverdage, hvor de bl.a. har hentet tagsten fra et depot på Møllegade. Der arbejdes også de næste to søndage, så tilmeld jer gerne via vores kasserer. Tusind tak for den store opbakning og hjælp fra vores medlemmer.

 

16. september 2018: Nedtagning og afhentning af tagsten til Hofrådens Hus. Tak til Annette og Henrik fra Bispegården i Ketting.

 

25. august 2018: Håndværkets Dag i Hofrådens Hus blev afholdt i samarbejde med restaureringsarkitekt John Kronborg Christensen. Omkring 150 besøgende var mødt op for at høre om de mange håndværksmæssige udfordringer ved restaureringen og prøve kræfter med forskellige håndværksopgaver. Læs den spændende artikel i Der Nordschleswiger.

Håndværkerdag i Hofrådens Hus i Augustenborg from Jorgen Pedersen on Vimeo.
27. juni 2018: Nedtagning af tagsten til Hofrådens Hus. Tak til ejerne Jette og Brian og naboerne Lars og Birte fra Møllegade.

 

30. juni 2018: Spændende artikel om Hofrådens Hus i JydskeVestkysten. Læs mere her.

Maj 2018: Tre weekender i maj trak bevaringsforeningen i arbejdstøjet. Tak til de mange frivillige hjælpere, der til sammen lagde 500 timer i arbejdet med at nedtage tagsten, rygning og lægter på Hofrådens Hus. De smukke gamle håndstrøgne vingetegl blev renset for senere genanvendelse. Det var et kæmpe stort arbejde, men der blev knoklet, og det var både sjovt og hyggeligt. Om eftermiddagen var der kaffe og kage. Tagarbejdet forventes afsluttet til efterårsferien.

Hofrådens Hus – Nedtagning af tag from Jorgen Pedersen on Vimeo.

Loppemarked 1. april 2018

Loppemarked i Hofrådens Hus from Jorgen Pedersen on Vimeo.

Allehelgenssøndag 5. november 2017

(U)hyggelig Allehelgenssøndag i Hofrådens Hus med over 70 deltagere. Både børn og voksne gik på opdagelse i de gamle tomme værelser på 1. sal i Hofrådens Hus, hvor der var skruet op for uhyggen med drabelig musik og masser af edderkoppespind, skræmmende spøgelser og bloddryppende gengangere. Senere blev der i fællesskab skåret græskarlamper, bagt snobrød og ristet skumfiduser over bål i haven. Kokken 16.00 blev der fyldt op ved de hyggelige langborde i stueetagen. Her kunne alle få varmen og nyde de delikate supper, som Karen Marie Hougaard, Aase Nyegaard, Vibeke Hach Madsen og Asta Nørgaard havde tilberedt. Tak for en dejlig dag.

Arbejdsdag og grill 17. september 2017

Søndag morgen kl. 09.00 var 15 frivillige hjælpere på pletten for at tømme baghuset og rydde op i haven. En container stod klar ved vejen, og der blev kørt gamle møbler, brædder, plastikvinduer og haveaffald væk. Blandt dagens loppefund var en robåd, en flagstang, et dannebrogsflag og mange andre spændende effekter. Om eftermiddagen blev der grillet i haven, mens solen skinnede på de flittige hjælpere. Takket være deres indsats er baghuset nu ryddet.

Loppemarked 4. februar 2017

Mange af byens borgere var mødt op for at gøre en god handel, da de spændende loppefund fra husets oprydning blev sat til salg. Overskuddet går til sikringen af Hofrådens Hus, og det blev til mere end bevaringsforeningen havde regnet med. Omkring 200 interesserede var mødt op. Læs den flotte artikel på JVs netavis med flere billeder.

Nytårskur 14. januar 2017

Omkring 60 af bevaringsforeningens medlemmer var mødt op med højt humør og nytårsstemning. Der blev holdt taler, fyret en kanon af og snakket om løst og fast. Champagnen var sponsoreret af SuperBrugsen Augustenborg ved Per Beierholm.

 Arbejdsweekender 2016

12. og 13. november 2016

Lørdag morgen kl. 10.00 var der samling og orientering i spisestuen. Derefter gik næsten 20 frivillige hjælpere i gang. Der var opsat sedler i hvert rum, hvor man kunne læse, hvad der måtte fjernes. Listelofter blev savet med rundsav og var derefter lette at fjerne. Isolering blev samlet i en trailer med gitter, som var udlånet af Als Bilindretning ved Hans Overby. “Loppefund” blev flyttet til et andet rum, så listelofter og en pladevæg kunne fjernes og det oprindelige loft i storstuen kom til syne. Nærkøb ved Peter Thomsen havde sponsoreret drikkevarer, chips og “bom”.

Tusind tak til de mange frivillige hjælpere og ikke mindst vores sponsorer.

29. og 30. oktober 2016

20 hjælpere var mødt op for at deltage i tømningen af Hofrådens Hus lørdag den 29. og søndag den 30. oktober. Dørene blev slået op kl. 10.00, og efter en kort velkomst og arbejdsfordeling gik de frivillige i gang med at tømme huset. Der blev samarbejdet på kryds og tværs og ydet en kæmpe indsats. Til vores store overraskelse lykkedes det at tømme hele huset for bøger, gamle gulvtæpper og andet skrammel på kun to dage. Brugbare effekter og loppefund blev sat til side.

Støvmasker og arbejdsdragter var sponsoreret af Bygma Guderup. Nærkøb ved Peter Thomsen havde sponsoreret drikkevarer, chips og “bom”. Trailere blev udlånt af Als Bilindretning ved Hans Overby, og Lokalhistorisk Arkiv stod for kaffe og kage.

Thomas Hjorth, der var arbejdsleder begge dage, havde gjort et stort stykke arbejde ved bl.a. at lave en sliske.

Tusind tak til de mange gode kræfter, som støtter op om byens nye hus. Vi glæder os allerede til næste arbejdsweekend den 12. og 13. november og det efterfølgende loppemarked.